De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (2024)

PCB kennis / PCB / 23 mei 2023

De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (1)

PCB routing is een cruciale stap in het ontwerp en de productie van elektronische producten. Van smartphones tot medische apparaten, elk elektronisch apparaat heeft een PCB nodig om te functioneren. PCB routing omvat het creëren van een pad voor de elektrische signalen om van de ene component naar de andere te stromen, waarbij de componenten met elkaar worden verbonden. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over PCB routing, met inbegrip van wat het is, de regels en methoden die worden gebruikt, en de gereedschappen en machines die nodig zijn voor dit proces.

Inhoudsopgave

    Voeg een kop toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

    Wat is PCB routing

    PCB routing is het proces van het creëren van paden voor elektrische signalen om van de ene component naar de andere te stromen op een printplaat (PCB). Het gaat om het ontwerpen en vervaardigen van de fysieke verbindingen tussen componenten op de printplaat om een functioneel elektrisch circuit te creëren. PCB routing kan handmatig, semi-automatisch of automatisch gebeuren met behulp van gespecialiseerde software en machines.

    Het doel van PCB routing is het creëren van een functionele en betrouwbare schakeling die voldoet aan de eisen van het ontwerp, met inbegrip van signaalintegriteit en stroomverdeling. De kwaliteit van de routing is rechtstreeks van invloed op de prestaties en de betrouwbaarheid van het eindproduct.

    Wat is PCB routing trace

    Een PCB routing trace is een fysieke geleider op een printplaat (PCB) die een elektrisch signaal van de ene component naar de andere geleidt. Een spoor is meestal van metaal en wordt tijdens het PCB-productieproces op het oppervlak of in de lagen van de printplaat aangebracht. De routing van de sporen bepaalt de stroom van elektrische signalen binnen de schakeling, waardoor componenten met elkaar worden verbonden en met elkaar kunnen communiceren.

    PCB-routeringssporen zijn er in verschillende vormen, maten en diktes, en de keuze van de spoorbreedte, afstand en routeringsrichting is cruciaal voor een goede signaalintegriteit, stroomverdeling en algemene prestaties van de schakeling. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de PCB-routeringssporen zijn essentieel voor de werking van het eindproduct.

    Regels voor PCB routing

    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (2)

    De regels van PCB routing verwijzen naar de richtlijnen en beste praktijken die ingenieurs en ontwerpers volgen bij het maken van de fysieke verbindingen tussen componenten op een printplaat (PCB). Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de schakeling goed functioneert en voldoet aan de prestatie-eisen van het ontwerp. Enkele van de belangrijkste regels van PCB routing zijn:

    Spoorbreedte: De breedte van het geleidingsspoor bepaalt de hoeveelheid stroom die het kan dragen. De breedte van het geleidingsspoor moet voldoende zijn om de verwachte stroom te kunnen geleiden zonder dat het oververhit raakt en het circuit defect raakt.

    Spoorafstand: De afstand tussen routingsporen is van invloed op de signaalintegriteit, omdat deze de mate van koppeling tussen aangrenzende signalen bepaalt. De minimale afstand tussen sporen moet voldoende zijn om overspraak en signaalinterferentie te voorkomen.

    Vermogens- en grondvlakken: Voedings- en aardingsvlakken zijn cruciaal voor de verdeling van voeding en aarde in een circuit. Ze moeten goed ontworpen en gerouteerd worden om ervoor te zorgen dat alle componenten de nodige voedings- en aardverbindingen krijgen.

    Via plaatsing: Vias worden gebruikt om verschillende lagen van de printplaat met elkaar te verbinden. Hun plaatsing moet zorgvuldig overwogen worden om de impact op de signaalintegriteit te minimaliseren en voldoende elektrische connectiviteit te garanderen.

    Impedantieregeling: Impedantie verwijst naar de weerstand en reactantie van een signaal. De printplaatroutering moet worden ontworpen om een consistente impedantie te handhaven over de lengte van het spoor om signaalintegriteit te garanderen en reflectie en vervorming te minimaliseren.

    Aardlussen en EMI: Aardlussen en elektromagnetische interferentie (EMI) kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken in elektronische schakelingen. De PCB-routering moet worden ontworpen om de impact van deze problemen te minimaliseren en om ervoor te zorgen dat het circuit voldoet aan de noodzakelijke EMI- en aardingsvereisten.

    Hogesnelheidssignalen: Voor signalen met hoge snelheden zijn speciale routeringsoverwegingen nodig, zoals zorgvuldige plaatsing van sporen, differentiële signalering en impedantieregeling, om signaalintegriteit te garanderen en problemen zoals overspraak en signaalverlies te vermijden.

    Deze regels voor PCB-routering zijn essentieel om de functionaliteit en betrouwbaarheid van het eindproduct te garanderen, en moeten worden gevolgd in samenhang met industriële normen, wettelijke voorschriften en de specifieke eisen van het ontwerp.

    Verschillende methoden voor PCB-routering

    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (3)

    Er zijn verschillende methoden voor het frezen van een printplaat (PCB), waaronder handmatig frezen, semi-automatisch frezen en volledig automatisch frezen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze van de methode hangt af van de specifieke eisen van het ontwerp, de ervaring en vaardigheid van de ontwerper en de beschikbare middelen.

    Handmatig frezen: Bij handmatig frezen verbindt de ontwerper handmatig componenten op de printplaat met behulp van een muis of trackpad om de freessporen aan te brengen. Deze methode wordt meestal gebruikt voor eenvoudige ontwerpen, of wanneer de ontwerper precieze controle wil hebben over de routing van de schakeling.

    Semi-geautomatiseerde routering: Halfautomatisch frezen combineert handmatig frezen met automatisch frezen. De ontwerper gebruikt een softwaretool om een ruwe routing te genereren, die vervolgens handmatig wordt verfijnd om aan de specifieke eisen van het ontwerp te voldoen. Deze methode is nuttig voor grotere of complexere ontwerpen, waarbij handmatig frezen tijdrovend en moeilijk zou zijn.

    Volledig geautomatiseerde routing: Bij volledig geautomatiseerde routing gebruikt de ontwerper gespecialiseerde software om de routing voor de hele schakeling te genereren. De softwaretool gebruikt algoritmen om de optimale routing te bepalen, rekening houdend met factoren als spoorbreedte, afstand en impedantiecontrole. Deze methode wordt meestal gebruikt voor grote, complexe ontwerpen, waarbij handmatige of halfautomatische routing niet haalbaar is.

    Elk van deze methoden heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, en de keuze van de methode zal afhangen van de specifieke eisen van het ontwerp, de ervaring en vaardigheid van de ontwerper, en de beschikbare middelen. Ongeacht de gebruikte methode is het doel van PCB routing het creëren van een functionele en betrouwbare schakeling die voldoet aan de prestatie-eisen van het ontwerp.

    Gereedschap en machines nodig voor PCB routing

    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (4)

    Welke gereedschappen en machines nodig zijn voor het printfrezen hangt af van de gebruikte methode en de complexiteit van het ontwerp. Voor handmatig en semi-automatisch frezen worden gewoonlijk de volgende gereedschappen gebruikt:

    PCB-ontwerpsoftware: PCB ontwerp software wordt gebruikt om het schema en de layout voor de schakeling te maken, inclusief de plaatsing van componenten en de routing van sporen. Voorbeelden van populaire PCB ontwerp software zijn Altium Designer, Eagle PCB en KiCAD.

    Plotter: Een plotter wordt gebruikt om het fysieke patroon van de sporen en doorgangen op de printplaat te creëren. Dit patroon wordt gebruikt als leidraad voor het fabricageproces, en wordt meestal gegenereerd met behulp van de ontwerpsoftware.

    Boormachine: A PCB boren machine wordt gebruikt om de gaten in de printplaat te maken voor componenten en vias. De boormachine moet precies en nauwkeurig zijn, aangezien de plaatsing en de grootte van de gaten van cruciaal belang zijn voor de functionaliteit van de schakeling.

    Freesmachine: Een freesmachine wordt gebruikt om de fysieke sporen op de printplaat aan te brengen. Deze machine is meestal een computergestuurd gereedschap dat een freeskop gebruikt om de sporen te creëren. De freesmachine moet nauwkeurig en accuraat zijn, want de breedte, afstand en plaatsing van de sporen zijn bepalend voor de functionaliteit van de schakeling.

    Voor volledig geautomatiseerde routing worden gespecialiseerde softwaretools gebruikt om de routing te genereren, en de voor het fabricageproces vereiste gereedschapsmachines worden gewoonlijk door de PCB-fabrikant bediend.

    Naast deze hulpmiddelen wordt vaak gespecialiseerde testapparatuur gebruikt om de functionaliteit en de prestaties van de schakeling te controleren, waaronder oscilloscopen, multimeters en netwerkanalyzers. Welke specifieke gereedschappen en machines nodig zijn voor PCB routing hangt af van de gebruikte methode, de complexiteit van het ontwerp en de beschikbare middelen.

    Moeilijke punten van PCB routing

    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (5)

    PCB routing kan een uitdagende taak zijn, en er zijn verschillende moeilijke punten waarmee ontwerpers rekening moeten houden bij het routen van een printplaat. Enkele van de meest voorkomende moeilijke punten zijn:

    Spoorbreedte en -afstand: Spoorbreedte en -afstand zijn essentieel voor de prestaties van de schakeling en moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de schakeling werkt zoals bedoeld. Bovendien moeten de spoorbreedte en -afstand in het hele circuit consistent zijn om problemen met PCB-overspraak en PCB-signaalintegriteit te voorkomen.

    Impedantiecontrole: Impedantiecontrole is een belangrijke factor bij printplaatroutering, omdat deze de prestaties en betrouwbaarheid van de schakeling beïnvloedt. Impedantie moet zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat signalen nauwkeurig worden doorgegeven en dat de schakeling voldoet aan de prestatie-eisen van het ontwerp.

    Stroomverdeling: De stroomverdeling is een belangrijke factor bij de printplaatroutering, omdat deze van invloed is op de prestaties en de betrouwbaarheid van de schakeling. Het stroomverdelingsnetwerk moet zorgvuldig worden ontworpen en geleid om ervoor te zorgen dat alle componenten in de schakeling op betrouwbare en consistente wijze van stroom worden voorzien.

    Aarding: Aarding is een kritische factor bij de printplaatroutering, omdat deze van invloed is op de prestaties en betrouwbaarheid van de schakeling. Het aardingsnetwerk moet zorgvuldig worden ontworpen en geleid om ervoor te zorgen dat alle componenten in de schakeling correct zijn geaard en dat de schakeling functioneert zoals bedoeld.

    Plaatsing van componenten: De plaatsing van componenten is een belangrijke factor bij PCB routing, omdat deze van invloed is op de routing van de sporen en de prestaties van de schakeling. Componenten moeten zorgvuldig worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de sporen efficiënt kunnen worden gerouteerd en dat aan de prestatie-eisen van het ontwerp wordt voldaan.

    Dit zijn slechts enkele van de moeilijke punten waarmee ontwerpers rekening moeten houden bij het routeren van een printplaat. Elk ontwerp is uniek, en de specifieke uitdagingen hangen af van de eisen van het ontwerp en de beschikbare middelen. Zorgvuldige overweging van deze en andere factoren is essentieel om ervoor te zorgen dat de schakeling effectief wordt gerouteerd en dat aan de prestatie-eisen van het ontwerp wordt voldaan.

    Hoe een PCB te routeren

    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (6)

    Het frezen van een printplaat (PCB) omvat verschillende stappen, waaronder schematisch ontwerp, lay-out, sporen frezen en testen. Hieronder volgt een algemeen overzicht van het routingproces van een printplaat:

    Schematisch ontwerp: De eerste stap bij het frezen van een PCB is het maken van een PCB schemaDit is een grafische voorstelling van de schakeling en haar componenten. Het schema wordt gebruikt om de verbindingen tussen de componenten te bepalen en de geleiding van de sporen te plannen.

    PCB Lay-out: Zodra het schema klaar is, is de volgende stap het maken van een lay-out, een fysieke weergave van de schakeling en de componenten. De lay-out omvat de plaatsing van de componenten en de geleiding van de sporen, en wordt gebruikt om het fysieke patroon voor de printplaat te genereren.

    Trace Routing: Zodra de lay-out klaar is, is de volgende stap het routeren van de sporen, de elektrische verbindingen tussen de componenten. Trace routing kan handmatig, semi-automatisch of volledig automatisch worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbare middelen en de complexiteit van het ontwerp.

    PCB testen: Zodra de trace routing voltooid is, wordt de printplaat getest om zijn functionaliteit en prestaties te verifiëren. Dit kan bestaan uit functionele tests, waarbij wordt nagegaan of de printplaat naar behoren functioneert, en prestatietests, waarbij wordt nagegaan of de printplaat aan de eisen van het ontwerp voldoet.

    Vervaardiging: Zodra de printplaat is getest en gecontroleerd, is hij klaar voor productie. Dit kan inhouden dat het fysieke patroon voor de printplaat wordt gemaakt, gaten worden geboord en sporen worden gemaakt, en dat het eindproduct wordt geassembleerd en getest.

    Dit is een algemeen overzicht van het proces om een PCB te routeren. Elk ontwerp is uniek en de specifieke stappen en overwegingen zullen afhangen van de vereisten van het ontwerp en de beschikbare middelen. Door echter deze algemene stappen te volgen en elk aspect van het routingproces zorgvuldig te overwegen, is het mogelijk een printplaat effectief te routeren en een functioneel product van hoge kwaliteit te produceren.

    Conclusie

    PCB routing is een cruciale stap in het ontwerp en de fabricage van elektronische producten. Door wegen te creëren waarlangs elektrische signalen van de ene component naar de andere kunnen stromen, verbindt het routingproces de componenten met elkaar en laat ze met elkaar communiceren.

    Inzicht in de verschillende methoden, regels en gereedschappen die betrokken zijn bij PCB routing is essentieel voor het maken van hoogwaardige en betrouwbare printplaten. Of u nu een professionele ontwerper bent of net begint, het beheersen van de kunst van PCB routing is een belangrijke vaardigheid die u zal helpen betere en meer functionele printplaten te maken.

    FAQ over PCB routing

    Wat is PCB routing?

    PCB routing is het creëren van paden voor elektrische signalen om van de ene component naar de andere te stromen op een printplaat (PCB). Dit kan handmatig, semi-automatisch of automatisch gebeuren met behulp van gespecialiseerde software en machines.

    Wat zijn de verschillende methoden voor PCB routing?

    Er zijn verschillende methoden voor het frezen van een printplaat (PCB), waaronder handmatig frezen, semi-automatisch frezen en volledig automatisch frezen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze van de methode hangt af van de specifieke eisen van het ontwerp, de ervaring en vaardigheid van de ontwerper en de beschikbare middelen.

    Wat zijn de gereedschappen en machines die nodig zijn voor PCB routing?

    Welke gereedschappen en machines nodig zijn voor het printfrezen hangt af van de gebruikte methode en de complexiteit van het ontwerp. Voor handmatig en semi-automatisch frezen worden gewoonlijk de volgende gereedschappen gebruikt:
    1. PCB Ontwerp Software
    2. Plotter
    3. Boormachine
    4. Routing Machine

    Gerelateerde berichten

    • PCB-ontwerp met hoge snelheid: een essentiële gids voor professionals
    • Hoe werkt de PCB-connector
    • Waarom circuit prototyping belangrijk is voor PCB ontwerp
    • Top 10 automotive PCB leveranciers in China
    • Top 10 IC-ontwerpbedrijven in de wereld in 2023
    • MainPCB
    • 23 mei 2023
    • 5:41 uur
    • Geen commentaar

    Gerelateerde berichten

    Demystifying PCB Fiducial Mark in Electronics Manufacturing

    juni 28, 2024 Geen reacties

    In the realm of electronics manufacturing, where precision is paramount and margins for error are razor-thin, there exists a humble yet indispensable component that often ...

    PCB-randplateren: technieken, voordelen en proces

    juni 25, 2024 Geen reacties

    Edge plating plays a crucial role in ensuring the integrity, reliability, and functionality of PCBs in various applications. In this article, we delve into the ...

    10 Amerikaanse fabrikanten van printplaten

    juni 21, 2024 Geen reacties

    In this article, we delve into the 10 US circuit board manufacturers, understanding their company profile, products, and contributions to various sectors.

    De rol van PCB-flux bij elektronica-assemblage begrijpen

    juni 20, 2024 Geen reacties

    PCB flux, in a specific sense, refers to flux that is specifically formulated and...

    Over PCB-typen

    14 juni 2024 Geen reacties

    Printed Circuit Boards (PCB's) zijn essentiële onderdelen in elektronische apparaten en dienen als ruggengraat voor het verbinden en ondersteunen van verschillende elektronische componenten. PCB's zijn er in verschillende ...

    Video Galerij

    SMT PCB Assembly Process - PCB Vervaardiging en PCB Assemblage binnen PCB-Fabriek

    197 weergaven

    Tags
    De kunst van het printfrezen onder de knie krijgen - een uitgebreide gids - MainPCBA (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Zonia Mosciski DO

    Last Updated:

    Views: 5726

    Rating: 4 / 5 (51 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Zonia Mosciski DO

    Birthday: 1996-05-16

    Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

    Phone: +2613987384138

    Job: Chief Retail Officer

    Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

    Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.