Priscilla (2023) | ČSFD.sk (2024)

HRAJÚ V KINÁCH

  • Priscilla (2023) | ČSFD.sk (1)Priscilla(viac)
  • Priscilla (2023) | ČSFD.sk (2)Priscilla
  • Priscilla (2023) | ČSFD.sk (3)Priscilla
  • Priscilla (2023) | ČSFD.sk (4)Priscilla
  • Priscilla (2023) | ČSFD.sk (5)Priscilla(menej)

65%

Hodnotenia a fanklub

Dráma / Životopisný

USA, 2023, 113 min

Réžia:

Sofia Coppola

Predloha:

Priscilla Presley(kniha)

Scenár:

Sofia Coppola

Hudba:

Phoenix

Hrajú:

Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Lynne Griffin, Dan Beirne, Rodrigo Fernandez-Stoll, Dan Abramovici, Tim Dowler-Coltman, R Austin Ball, Olivia Barrett, Emily Mitchell, Raine Monroe Boland, Jorja Cadence, Luke Humphrey, Stephanie Moore, Deanna Jarvis, Josette Halpert, Kamilla Kowal, Conni Miu, Stephanie Moran, Kelaiah Guiel, Gwynne Phillips(viac)

Produkcia:

Sofia Coppola, Youree Henley, Lorenzo Mieli

Casting:

Jason Knight, John Buchan, Courtney Bright

Strih:

Sarah Flack

Zvuk:

Steve Foster

Scénografia:

Tamara Deverell

Kostýmy:

Stacey Battat

(ďalšie profesie)

Obsahy(2)

zobraziť všetky obsahy

V roku 1959 stretáva štrnásťročná Priscilla Beaulieu na vojenskej základni o desať rokov staršieho Elvisa Persleyho. Ich stretnutie je osudové. Po boku kráľa rock’n’rollu na ňu čaká život plný pozlátka a večierkov, ale aj hádok a citovej manipulácie.(Filmtopia)

Film vychází z pamětí Priscilly Presley „Elvis a já“, které popisují jejich milostný vztah a společné období. Elvis (Jacob Elordi) se s Priscillou (Cailee Spaeny) seznámil, když jí bylo pouhých čtrnáct let, přesto je jejich románek v popkultuře považován za moderní pohádku a jejich vzájemná vášeň je mnohokrát vyprávěným příběhem. Děj filmu se soustředí především na Priscillu Presley, Elvis je téměř vedlejší postavou. Vztah Elvise a Priscilly je směsicí dramatických epizod zachycujících některé drsné okamžiky mezi nimi.(mac000)

Videá (6)

VIAC

Recenzie (54)

VIAC

Slarque

všetky recenzie používateľa

S přihlédnutím k jejím předchozím filmům chápu, co na tématu režisérku zaujalo. Jen nechápu, proč neudělala nic proto, aby zaujalo i diváky. Navíc film kopíruje náladu hlavní postavy, takže všechny režijně nápadité a hravé scény jsou na začátku a závěr je už jen nuda o ničem. Nemusíte se bát vidět Elvise tak, jak si ho stejně nechcete pamatovat, protože z tohoto filmu nezůstane v hlavě nic. Cailee Spaeny je mladá a talentovaná, takže ji ještě uvidíme v příbězích, které stojí za to vyprávět.()

claudel

všetky recenzie používateľa

Začátek musí zákonitě potěšit všechny foot fetišisty. Všichni, kteří hráli v Euforii, se stali světovými hvězdami - Jacob Elordi zcela zaslouženě. Výstižný bad boy se i na roli Elvise zvláště v jeho temných drogových momentech náramně hodí. Zarytým fanynkám a fanouškům může vadit výrazný nepoměr výšky ke skutečnému Elvisovi a ten do očí bijící nesoulad k drobné Cailee Spaeny. Mě osobně to neuráží, spíše naopak vzhledem k osobním preferencím. Pojetí Sofie Coppoly mistrně zachycuje osamělost ve vztahu, manipulaci, toxicitu, prázdnotu a bolest. KřehkáCailee Spaeny svoji Priscillu zahrála bravurně a zaslouží obdiv. Protivná a odp*rná postava Plukovníka se naštěstí ve filmu vůbec neobjeví, jen se o ní často hovoří. Dagmaru Dominiczyk jsem naposledy viděl v Hraběti Monte Cristo, není se pak čemu divit, že jsem ji už vůbec nepoznal. Velmi zdařilý snímek vhodně doplňující předloňského Elvise.()

Reklama

Aljak

všetky recenzie používateľa

Príbeh Priscilly Presley je skutočne smutný. Ako mladé dievča sa nechala Elvisom zbaliť a oprávnene sa tešila jeho záujmu. Po pár rokoch sa ocitla v zlatej klietke zvanej Graceland, kde jej rola pripomínala skôr život život sultánových harem girls. Celé dni len sedela, čakala a dúfala. A keď prišiel "pán kráľ" Elvis, tak sa jej chvíľu povenoval, a potom zas kdesi zmizol. Samozrejme, žiadne výhrady a nároky si dovoliť nemohla, a namiesto toho musela znášať Elvisove manické nálady a romániky. Úprimne mi jej bolo fakt ľúto. Aj keď si treba uvedomiť, že celý príbeh je výhradne prostredníctvom pohľadu Priscilly, takže tam bude asi vysoká miera subjektivity. Ale tak či tak jej akosi dôverujem a mne osobne Elvis ako človek nie je vôbec sympatický (aj keď jeho hudobné aktivity uznávam). 3*()

krauset

všetky recenzie používateľa

Jedná se o další pronikavý pohled Sofie Coppoly do temnoty dívčích pokojů natřených na pastelovo. Je jedno, jestli jsou běžné velikosti a zařízení jako ve Smrti panen, luxusní jako v Elvisově domě v Memphisu nebo jde o královské komnaty Versailles, jimiž se prochází Marie Antoinetta. Vždy fungují pro mladé dívky jako klece a jako útočiště zároveň. Sofia Coppola opět zapojuje své typické vizuální finty v podobě detailů zaměřujících se na předměty obklopující hrdinku a pokračuje ve své exkurzi do života těch, které stály ve stínu větších událostí, ať už se jedná o ženy vzdorující jednomu zraněnému vojákovi ve velkém příběhu americké občanské války, o dívku provdanou do země na hranici revoluce, nebo o nezletilou, která se zabouchla do největší rokenrolové hvězdy nejen své generace. Sofia zde nedosahuje svého absolutního vrcholu, tím zůstává tajnosnubné a lyrické Ztraceno v překladu, ale i tak přináší filmařsky vytříbený a důležitý pohled na život jedné dívky v Elvisově paláci. Stylová, jemná, vyvažující, taková je Priscilla Sofie Coppoly podle pamětí Priscilly Presley nazvaných Elvis and Me. Zaměřuje se na přehlížená aspekt vztahu Elvise a Priscilly, a sice na jejich věkový rozdíl, aniž by přitom krále rokenrolu démonizovala. A byť se nejedná o její nejlepší snímek, Coppola je stále schopna přicházet s čerstvou perspektivou na život dívek a mladých žen, které se cítí izolované a samy.()

f*ckoft

všetky recenzie používateľa

Věděl jsem, že je to natočeno podle vzpomínek Priscilly Presley, tudíž jsem se nedivil, že je na plátně více ona, než Elvis. Ale divil jsem se, že je film vzácně sterilní, neprovokativní, značně předvídatelný a audiovizuálně zcela standardní, jako nějaká nezajímavá televizní záležitost. Představitelka titulní role se velmi snaží, představitel Elvise nebyl vybraný moc dobře.()

Galéria (38)

VIAC

Fotka © A24

Priscilla (2023) | ČSFD.sk (7)

Zaujímavosti (20)

VIAC

  • Aby sa Jacob Elordi pripravil na rolu Elvisa Presleyho, zjedol každý deň kilo slaniny. Dodal, že mal šťastie, že pri jeho výške 196 cm nebola jeho nadmerná váha tak zjavná.(Arsenal83)
  • Točilo se od 24. října do 16. prosince v Torontu (Ontario, Kanada).(vydumnica)
  • Lisa Marie Presley kontaktovala Sofiu Coppolu mesiac pred nakrúcaním a dala najavo svoje stanovisko voči tomu, ako je jej otec Elvis vo filme zobrazený. Povedala, že, žiaľ, bude nútená otvorene a verejne ísť proti nej aj proti svojej matke po tom, čo film bude hotový. O 4 mesiace neskôr Lisa Marie zomrela.(vydumnica)

Súvisiace novinky

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana…(viac)

Byly předány ceny na filmovém festivalu v Benátkách

09.09.2023

V sobotu 9. září proběhlo slavnostní zakončení jubilejního 80. ročníkuMezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který probíhal od 30. srpna. Během ceremoniálu byly mimo jiné oznámeny i vítězné…(viac)

Priscilla (2023) | ČSFD.sk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5839

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.