De voordelen van ergotherapie voor de perinatale geestelijke gezondheid (2024)

Stel je voor dat je het voeden, verschonen en helpen van je baby met slapen probeert te combineren, terwijl je op de een of andere manier een douche neemt, een tussendoortje eet, het huis schoonmaakt en... is er zelfs tijd voor rust? De overgang naar het ouderschap kan soms uitdagend en ronduit chaotisch aanvoelen. Er is vaak gezegd: Bij ouderschap zit geen handleiding. Hoewel het waar is, kan ergotherapie u helpen uw eigen persoonlijke handleiding samen te stellen op basis van de behoeften en waarden van uw gezin. Dit kan op zijn beurt geestelijke gezondheidsproblemen die zich tijdens de zwangerschap en postpartum voordoen, aanpakken en voorkomen. Dus…wat is ergotherapie precies?

De American Occupational Therapy Association (AOTA) legt uit dat “ergotherapie de gezondheid, het welzijn en de participatie bevordert” door de focus op rollen, routines en dagelijkse taken die u wilt en moet voltooien (AOTA, 2024). Deze dagelijkse, betekenisvolle activiteiten staan ​​bekend als ‘beroepen’, vandaar de term ‘beroepstherapie’ of OT. Ergotherapeuten die in de perinatale gezondheidszorg werken, integreren vaak geestelijke gezondheidszorg in hun praktijk. Bij het aanpakken van geestelijke gezondheidsproblemen begrijpen ergotherapeuten het verband tussen een ouder, hun kind(eren), het gezin en de gemeenschap. Met dit in gedachten worden interventies gevormd. Het individu en zijn zorgen worden benaderd vanuit een holistisch perspectief, waarbij alle aspecten in aanmerking worden genomen die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid en het welzijn. Soms beschouwen ouders geestelijke gezondheid misschien als simpelweg het opnemen van zelfzorg in hun routine, maar het is meer dan alleen zelfzorg dat bijdraagt ​​aan de geestelijke gezondheid. Zoals Jessica, mede-oprichter van Matrescentie OT deelt: “Ergotherapie kan individuen helpen begrijpen dat geestelijke gezondheid = evenwicht op het werk (bijvoorbeeld het in evenwicht brengen van de mentale belasting, dagelijkse taken, routines en zelfzorg).”

Hoe ondersteunt ergotherapie de perinatale geestelijke gezondheid?

Ergotherapie kan de perinatale geestelijke gezondheid direct, indirect of, zoals vaak het geval is, beide ondersteunen. Ergotherapeuten werken zowel individueel als in groepsverband met ouders. In beide situaties worden de interventies afgestemd op de behoeften van de individuele persoon(en). Het algemene doel van een ergotherapeut die werkzaam is in de perinatale gezondheidszorg is het empoweren van ouders. Dit kan een positieve invloed hebben op het vergroten van het zelfvertrouwen en het verminderen van angst.

Ergotherapeuten bereiden ouders voor op de uitdagingen van het ouderschap.

Voordat een kind arriveert, kunnen ergotherapeuten samenwerken met ouders om hun omgeving voor te bereiden en de overgang van hun gezin naar de postpartum te plannen. Dit is een preventieve interventie in de geestelijke gezondheidszorg, omdat potentiële problemen kunnen worden aangepakt voordat ze het dagelijks functioneren beïnvloeden. OT's kunnen ouders bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van een slaapplan voor na de bevalling, omdat er een sterk verband bestaat tussen slaap en geestelijke gezondheid (Scott et al., 2021). Bovendien kunnen OT's ouders helpen zich voor te bereiden op de coördinatie van het beheer van nieuwe en bestaande verantwoordelijkheden. Ze werken samen met ouders om een ​​algemeen postpartumplan op te stellen, waarin het ‘wie, wat, wanneer en hoe’ is opgenomen. Wie is beschikbaar om te helpen? Welke hulp kunnen zij bieden? Wanneer en met welke frequentie? Vanuit praktisch perspectief: hoe je alle stukjes samenvoegt tot één samenhangend plan.

Ergotherapeuten helpen ouders zich aan te passen aan nieuwe verantwoordelijkheden en routines.

Ergotherapeuten bieden gezamenlijke probleemoplossing om problemen en problemen die zich voordoen, gerelateerd aan nieuwe routines en verantwoordelijkheden, aan te pakken. Als een ouder zich overweldigd voelt door zijn huidige routine, kunnen ergotherapeuten met de ouder samenwerken om een ​​nieuwe routine op te zetten die het welzijn verbetert. Als een ouder bijvoorbeeld probeert een evenwicht te vinden tussen kolven en aanvullende zuigelingenvoeding en zich tegelijkertijd aanpast aan een nieuw slaapschema, kan een ergotherapeut praktische oplossingen bieden om een ​​effectieve routine te creëren die tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van de ouder en het gezin. Mochten zich bovendien zorgen voordoen met betrekking tot de mijlpalen en ontwikkeling van baby's, dan hebben OT's vaak aanvullende opleiding en training om deze zorgen te beoordelen en aan te pakken.

Ergotherapeuten hebben gespecialiseerde kennis van sensorische verwerking.

Ergotherapeuten hebben een gespecialiseerde opleiding in sensorische verwerking gevolgd, wat betekent dat ze een uniek inzicht hebben in de manier waarop de sensorische systemen van het lichaam en de hersenen gedrag beïnvloeden. Hoe ziet dit eruit? Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk voor te stellen dat je je in de postpartumperiode overweldigd voelt, je moet aanpassen aan de vele geluiden van een pasgeboren baby en al je verzorgingsartikelen moet organiseren. Deze sensaties hebben vaak invloed op ons functioneren op manieren die zelden worden overwogen. Ergotherapeuten kunnen helpen bij het identificeren van triggers (bijvoorbeeld huilen van baby's, rommel, enz.) en hun impact op stemming en gedrag, zoals prikkelbaarheid en verminderde frustratietolerantie. Bovendien begrijpen ergotherapeuten hoe ze co-regulatie tussen een ouder/verzorger en een kind kunnen ondersteunen, om positieve resultaten te ondersteunen, zoals een betere slaap en een betere band tussen ouder en kind. Ergotherapeuten erkennen dat co-regulering begint met de regulering van de ouder. Het vermogen van de ouders om hun emoties en gedrag te reguleren heeft een directe invloed op de regulatie van hun kind. Met andere woorden: het is een uitdaging om een ​​baby te kalmeren als je erg gestrest, angstig of overstuur bent.

Ergotherapeuten hebben een opleidingsachtergrond in de geestelijke gezondheidszorg.

Ergotherapeuten die werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg herkennen de symptomen van verschillende psychische aandoeningen en werken samen met andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg om passende zorg te bieden. OT's kunnen coping-strategieën en praktische manieren bieden om deze in de dagelijkse routine van een persoon op te nemen om het functioneren te verbeteren. Ergotherapeuten die met ouders werken, kunnen een aanvullende opleiding hebben gevolgd op het gebied van perinatale stemmings- en angststoornissen (PMAD's). Deze aanvullende training kan in samenwerking met andere zorgverleners leiden tot eerdere identificatie en behandeling van PMADs. Ergotherapeuten kunnen ook een opleiding hebben gevolgd in trauma-geïnformeerde zorg, waardoor een beter begrip ontstaat van de neurobiologische wortels van trauma en de impact ervan op het functioneren.

Ergotherapeuten kunnen verbindingen en gemeenschap bevorderen.

Ergotherapeuten die zich bezighouden met de gezondheidszorg voor moeders kunnen ouder- en ouder-/kindergroepen aanbieden om de verbinding tussen groepen ouders te bevorderen. Sociale steun in de perinatale periode kan geestelijke gezondheidsproblemen verzachten (Bedaso et al., 2021). Contact leggen met ouders die soortgelijke ervaringen delen, kan om verschillende redenen een aanzienlijke impact hebben op de geestelijke gezondheid. Ouders begrijpen dat ze niet alleen zijn; ze kunnen zich gevalideerd voelen in hun ervaringen en ze kunnen hulp krijgen van andere ouders binnen de groep.

Alles samenvoegen

Ergotherapie kan een positieve invloed hebben op de perinatale geestelijke gezondheid. Als u denkt dat perinatale en maternale ergotherapiediensten nuttig kunnen zijn voor u of iemand die u kent, zoek dan in de PSI-gids om een ​​aanbieder bij u in de buurt te vinden. Opgemerkt moet worden dat perinatale ergotherapie een opkomend praktijkgebied van ergotherapie is, dus de diensten kunnen variëren afhankelijk van de locatie.

Speciale dank aan Born to Bloom, Hennepin Healthcare, Matrescentie OT en Wild OT voor hun bijdragen aan dit artikel.

Voor meer informatie over de unieke rol van ergotherapie en perinatale gezondheid kunt u terecht op www.maternalhealthot.org. Deze website is opgericht door Hayley Chrząstowski, OTD, OTR/L, CEIM, Jessica Peterson, OTD, OTR, CLC, PMH-C, CEIM, Gayle Schwee, MOT, OTR, PMH-C, en Libby Skolnik, MS, OTR/ L, CEIM.

Als u bovendien geïnteresseerd bent in ergotherapiediensten, kunt u terecht op www.psidirectory.com.

Referenties

Amerikaanse vereniging voor ergotherapie. (2024). Wat is ergotherapie? AOTA. https://www.aota.org/about/what-is-ot

Bedaso, A., Adams, J., Peng, W., & Sibbritt, D. (2021). De relatie tussen sociale steun en geestelijke gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap: een systematische review en meta-analyse. Reproductieve gezondheid 18, 162 (2021). https://doi.org/10.1186/s12978-021-01209-5

Scott, AJ, Webb, TL, Martyn-St James, M., Rowse, G., & Weich, S. (2021). Het verbeteren van de slaapkwaliteit leidt tot een betere geestelijke gezondheid: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Slaapgeneeskunde beoordelingen, 60101556. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2021.101556

Over de auteurs

De voordelen van ergotherapie voor de perinatale geestelijke gezondheid (1)

Theresa Rijst, OTR/L, OTD

Theresa Rice, OTR/L, OTD is moeder en heeft meer dan tien jaar ervaring in ergotherapie. Ze is een pleitbezorger voor perinatale geestelijke gezondheid en beheert samen met haar ergotherapeut-vriendin en collega Leah Downey het Instagram-account @vc_mommies. In haar vrije tijd houdt ze van schrijven, knutselen en wandelen.

Leah Downey, OTR/L

Leah Downey, OTR/L is een moeder en ergotherapeut uit het Midwesten. Ze heeft de afgelopen 13 jaar met kinderen en gezinnen gewerkt op een kinderpolikliniek. Ze startte de @vc_mommies Instagram-pagina met mede-OT Theresa, om ouders te helpen gemeenschap te vinden in de postpartum. Ze is momenteel bezig met haar doctoraat en geniet van lezen, schrijven en breien in alle vrije tijd die ze maar kan vinden.

PSI-gids

Postpartumplanning voor aanstaande ouders

Meer informatie over perinatale psychische stoornissen

De voordelen van ergotherapie voor de perinatale geestelijke gezondheid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5705

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.